2nd Place Recreation – The Rotary Youth Center at Morrison • Daily Journal of Commerce

RECREATION

The Rotary Youth Center in Morrison

Submitting company: Joseph Hughes Construction
Site: Portland
Cost: Confidential
Owner / Developer: Morrison Child and Family Services
Architect: EMA architecture
Engineer: Grummel Engineering
Additional engineering firms: Evans Engineering and Consulting, Hunter Davisson, Sisul Engineering
Other partners / consultants: Studio wild landscape architecture
General contractor : Construction Joseph Hughes
Sub-contractors: ABC Roofing a Tecta America Company, Action Technology Systems, General contractor for all trades, Architectural directions, B&K Masonry, B&T Striping & Curbing, Baxter & Flaming Industries, Best overhead door, Caliber Plumbing & Mechanical, Commercial cabinet work, DJL Glass, Dowers Enterprises, Eckert & Eckert Photography, EcoReal Solutions, Eric Olson Electric, Graffiti Removal Services, Green Art Landscaping, Hal’s Construction, JB Insulation, Keylight + Shadow, Latimer HVAC, Neil Kelly, PacWest Drywall & Painting, Parr Lumber, PBS Engineering and Environmental, Portland Millwork, Portland Sheetmetal Works, Portland Street Art Alliance, Ramsay Signs dba Blaze Signs, RC Building Specialties, RDF & P, Roadhouse Framing, Security Contractor Services, Spectra Contract Flooring, Straightline Siding & Exterior, Superior Fence & Construction, Toby Davis Concrete , Williams Scottish, Willie Building Maintenance

The Rotary Youth Center in Morrison offers young people, families and therapists an expanded space year round for treatment, training, physical education, recreation and group meetings.

The 4,100 square foot building is based on the Net Zero design and includes many elements that exemplify environmental stewardship, including a green roof, solar panel, rainwater harvesting, natural ventilation and lighting. natural.

Morrison wanted a space where children and their families could meet, reflect and connect with nature in a safe environment. The Therapeutic Garden includes a large rear gathering patio, terraced gardens, a playground and a picnic area. A series of paths and stairs connect the spaces with a variety of seating possibilities for informal counseling and relaxation.

Local artist Dominic Sigari, also known as Calm, worked with some of the teenage clients to create a ‘mural of positivity’. The teens drew something that represents growth and positivity to them, and Calm painted the entire mural with spray cans.

The City of Portland Planning Code required that new walkways, landscaping of existing parking areas and a new garbage enclosure be completed as part of the project. In addition, the requirements for improving access to the site’s driveway and the sidewalks on Sandy Boulevard have been added to the scope of work.

Comments are closed.